Bezienswaardigheden in Limburg

Limburg is een provincie met een lange geschiedenis waar veel verschillende culturen hun invloed hebben gehad. Iets wat je dan ook terugvindt in de vele bezienswaardigheden in deze provincie. Op deze pagina hebben wij een aantal van deze bezienswaardigheden bij elkaar gezet. Natuurlijk is er nog veel meer te zien te doen in Limburg. Het is daarom aan te raden om zelf ook wat research te doen naar de regio waar u van plan bent om te verblijven.Drielandenpunt

Bij het plaatsje Vaals ligt het drielandenpunt. Dit is de plaats waar zowel de Nederlandse, de Belgische als Duitse grens bij elkaar komen. Bovendien is het drielandenpunt dat op de Vaalserberg ligt met 322meter ook het hoogste punt van Nederland. Je zult tijdens het oprijden van de heuvel veel wielrenners passeren die toch even het hoogste punt van Nederland van hun bucketlist willen schrappen. Het drielandenpunt zelf is niet zo heel bijzonder het is een grenspaal waar je als je een beetje lenig bent met je lichaam in drie landen tegelijk kunt bivakkeren. Ervaring van het spel twister kan in je voordeel zijn. Op de plaats zelf zijn een aantal mooie uitkijkpunten die ervoor zorgen dat het drielandenpunt nog net dat stukje meerwaarde krijgt.
Een ander bijkomend voordeel is dat er genoeg horeca aanwezig is om er een mooi dagje van te maken. Vergeet ook niet een wandeling te maken in de omringende natuur.

Gaia Zoo

In Kerkrade vinden we de Gaia Zoo. Dit is een vrij unieke dierentuin die is gebaseerd op Gaia-hypothese die ervan uit gaat dat de aarde één groot levend organisme is. Hier komen planten, dieren, water aarde en lucht samen om één geheel te vormen. In totaal zijn hier zo’n 100 verschillende diersoorten te bewonderen. Er zijn hier ook een aantal diersoorten die hier zitten vanwege grote wereldwijde fokprogramma’s. Een ander bijkomend punt is de ‘DinoDome’. Dit is een binnenspeeltuin onder een geodetische koepel. Deze koepel is werkelijk prachtig van zowel de binnen- als buitenzijde. Bovendien is het met 2.500 vierkante meter ook de grootste binnenspeeltuin van Europa. Deze speeltuin en de leerzame omgeving waarin de dieren en planten worden gepresenteerd maken deze dierentuin een Walhalla voor zowel ouders als hun kinderen.

Mondo Verde

In landgraaf vinden we het tuinencomplex Mondo Verde. Naast dat hier verschillende wereldtuinen te vinden, zijn hier ook dieren en verschillende attracties voor veelal kinderen. Hiermee is het een compleet park waarbij je kunt genieten van prachtige tuinen uit alle windstreken, dieren uit verschillende landen gecombineerd met andere vormen van vertier.
Een mooie mix van educatief genot en amusement. Hier ervaren kinderen dat leren heel leuk kan zijn. Dit park is leuk voor de hele familie. Zowel grootouders, ouders en kinderen zullen hier een behaaglijke dag ervaren.

Kasteel Hoenbroek

Dit kasteel ligt in de buurt van Heerlen. Het oudste gedeelte dateert uit 1360. Het werd gebouwd op een plaats met een zeer strategische ligging. Verschillende wegen die de plaatsen Maastricht, Aken en Keulen met elkaar verbonden kwamen langs dit kasteel. Daarmee werd het een belangrijk kasteel dat in de loop der eeuwen alleen maar groter werd. Tegenwoordig telt het bouwwerk zevenenzestig vertrekken.
Door de vele verbouwingen in de loop van de eeuwen zie je veel verschillende bouwstijlen terug in het complex. Zo zijn er typisch elementen uit de veertiende, de zeventiende en achttiende eeuw waar te nemen. Het kasteel is werkelijk prachtig. Regelmatig zie je hier ook bruisparen om een fotoreportage te laten maken.
Ook kinderen hebben het hier goed. Er zijn verschillende activiteiten ingericht om het ook kinderen naar hun zin te maken. Zo is er momenteel een musketier speurtocht ingericht (2017). De activiteiten voor kinderen worden wel eens veranderd, maar het hele jaar door zijn er activiteiten.
Naast de verschillende activiteiten worden er ook regelmatig evenementen georganiseerd. Zo loop je rond tussen gekostumeerde middeleeuwse bewoners in en rond het kasteel en kun je kijken hoe ridders de degens kruisen.

Toverland

Het attractiepark Toverland ligt in het Noord Limburgse Sevenum. Ooit begon het pretpark als een overdekte speeltuin in 2001. In de loop der jaren is het park steeds groter geworden en tot een volwaardig attractiepark gegroeid. Grote bekende attracties zijn de houten achtbaan Troy en de boomstambaan Backstroke. Dit pretpark is een leuke locatie voor gezinnen met jonge en oudere kinderen. Naast de vele attracties is het pretpark ook een belangrijke werkgever in de regio. Er werken in totaal zo’n 500 mensen in het park waarbij men op zoek is na een goede mix. Zo is dertig procent van de werknemers boven de vijftig. Nog altijd wordt het park groter. In 2018 komt er weer een nieuw themapark bij en in de zomerperiode zijn er midzomeravonden zodat je tot in de late uurtjes kun genieten van de attracties. Ook kunnen bedrijven hier terecht om een evenement te organiseren.

Thermea 2000

Dat Valkenburg een uitstekende plaats is voor een langer of korter verblijf in Limburg kun je ook lezen in ons overzicht van steden en dorpen. Eén van de redenen dat dit zo is wordt medebepaald door Thermea 2000.
Dit kuuroord werd in 1989 geopend en beweert daarmee het eerste Nederlandse kuuroord te zijn. Je zou denken dat het getal 2000 te maken zou hebben met een destijds toekomstgerichte manier van wellness bedrijven, maar het getal heeft een hele andere herkomst. Twee fysiotherapeuten zijn oprichters van Thermea 2000. M.A.M. Jaspars en M.H.W. Verschuur gebruikten hun eerste voorletter van hun naam voor het komen tot dit getal. Tweemaal een M is in Romeinse cijfers 2000.
Het kuuroord wordt gevoed door drie bronnen op verschillende diepten. Eén van de bronnen levert ook drinkbaar mineraalwater.
Het kuuroord biedt verschillende faciliteiten. Zo kun je er terecht voor bepaalde gezondheidsbehandelingen, maar ook gewoon genieten van een sauna arrangement of een romantisch wellnesspakket waar jij en je partner in de watten worden gelegd. Een andere mogelijkheid is om een arrangement met een hotel en culinaire maaltijden te boeken.

Kasteelruïne en de Fluweelengrot

Een andere trekpleister in het toch al zo leuke Valkenburg zijn de kasteelruïne en de Fluweelengrot die te vinden zijn in de oude mergelafgravingen. De fluweelgrot is een gangenstelsel dat is ontstaan voor de mergelwinning van kasteel Valkenburg in 1050. Het enorme gangenstelsel loopt onder een groot deel van Valkenburg. In de Tweede Wereldoorlog zaten hier mensen ondergedoken en werden belangrijke kunstschatten opgeborgen. De kasteelruïne is de enige hoogteburcht van Nederland. Althans, wat er nog van over is. Nog altijd spreken de ruïnes tot de verbeelding. Zeker kinderen wanen zich in tijden van ridders. Zeker op een hete zomerdag kan een bezoek aan de ruïnes en de fluweelgrot een aantrekkelijke optie zijn. In de gangen van de grot kun je even de hitte ontsnappen en de koelte opzoeken.

Sint Pietersberg

Bij Maastricht ligt de Sint Petersberg. Deze heuvel is 171 meter hoog en dan wordt het in Nederland al gouw een berg genoemd. Wielrenners kunnen via drie zijden de berg bestijgen, maar de berg is vooral bekend als natuurgebied en zowel voor ondergrondse en bovengrondse mergelwinning. Hier vind je dus ook tal van mergelgrotten. In de mergelgrotten heeft het beroemde schilderij ‘De Nachtwacht’ enkele jaren opgerold in een spelonk gestaan. Dit om het kostbare kunstwerk uit handen van de Duitsers te houden. Niet alleen dit beroemde schilederij, maar tal van andere kostbare kunstwerken zaten hier ondergedoken.
Ook is de Sint Pietersberg een beschermd natuurgebied. Variërende landschappen en de sporen van de bovengrondse mergelwinning zorgen voor een uniek landschap. Tal van wandel- en fietsroutes brengen je langs de verschillende hoogtepunten die de natuur hier te bieden heeft.

Kasteeltuinen van Arcen

Bij het dorpje Arcen in de buurt van Venlo liggen de kasteeltuinen van Arcen. In totaal beslaat het domein 450 hectare.
Je kunt hier als bezoeker genieten van het kasteel, maar ook van de vele tuinen die in het domein zijn ondergebracht. Zo is het rosarium een prachtig tuin die door maar liefst tien rozentuinen wordt gevormd. Ook de water- en beeldentuin is erg mooi en een mooie fusie tussen menselijk kunst en de natuur.
Ook het Lommerrijk maakt deel uit van de kasteeltuinen. Kenmerkend zijn de beekjes en watervallen. Ook vind je hier Europese flamingo’s. In de bergtuin kun je minigolven en is ook een restaurant aanwezig. Dit zijn slechts enkele van de vele tuinen die hier zijn ondergebracht. De kasteeltuinen van Arcen kunnen je met gemak een dagje plezier opleveren. Naast de tuinen die er te bewonderen zijn, zijn er in de periode van april tot eind oktober verschillende eenmalige en langer lopende evenementen.

Steenkoolmijn van Valkenburg

Zeker het zuidelijk deel van de Provincie Limburg heeft een geschiedenis een in de steenkolenindustrie. Ook in de regio van Valkenburg was een steenkolenmijn. Hier kun je kennis maken met het harde werk van de kompels die tientallen jaren de mijnen introkken om het land warm te houden en zo een boterham te verdienen voor hun gezin. Kompels die vroeger zelf nog in de mijnen werkten zijn hier nu je gids en vertellen je alles over het harde leven in de mijnen.
Naast de mijn is er ook een museum waar fossielen worden tentoongesteld. Ooit was het hoogste deel van Nederland zee en er worden in de mijnen en mergelafgravingen dan ook met regelmaat fossielen gevonden van zeewezens die op aarde leefden miljoenen jaren geleden. Er worden verschillende arrangementen aangeboden voor een bezoek aan de mijn. Dat gaat van een gegidste rondleiding alleen tot extra supplementen, zoals een spooktocht en toegang tot het lokale pretperk ‘De Valkenier’
Het bezoek aan de Steenkolenmijnen is erg leerzaam voor jong en oud.

Nationaal Park Maasduinen

In het noorden van Limburg nabij de Duitse grens vind je één van de drie nationale parken van de provincie. Nationaal park Maasduinen ligt in en rond het stroomgebied van de Maas. Het park is vijfenveertig vierkante kilometer groot. Je vindt hier de langste rivierduingordel van Nederland. Het gebied is gevormd tot wat ze nu is door een proces van tienduizenden jaren. Vroeger was de Maas hier nog een zijtak van de Rijn. Nog steeds zijn hier sporen van terug te vinden. Ook de laatste ijstijd heeft hier zijn sporen nagelaten. Zo zijn de duinen ook gevormd in deze tijd. Dit park is om zijn geografische sporen interessant, maar ook om zijn unieke flora en fauna. In het voor- en najaar vind je hier bijvoorbeeld kraanvogels.

SnowWorld

In Landgraaf vinden we SnowWorld. In dit overdekte park worden een aantal skibanen gefaciliteerd. SnowWorld opende in 2001 haar deuren. In totaal worden er vijf pistes gefaciliteerd met zeven skiliften. Voor elk niveau is er wel een piste. Dit begint op een recreatief niveau en de moeilijkste piste wordt ook gebruikt voor wereldbekerwedstrijden Snowboarden van het FIS.
Naast het skipark is er ook een klimpark buiten gefaciliteerd waar je kunt klimmen op een traject van Noorse boomstammen en op een zomerrodelbaan kunt afdalen.Naast de skipistes en het klimpark zijn er ook hotels zodat je een actief verblijf van meerdere dagen kun ervaren.