Handig om te weten

Voor de meeste Nederlandse bezoekers aan Limburg zal een bezoek aan de provincie weinig schokkende dingen met zich meebrengen waar je rekening mee moet houden. Voor buitenlandse toeristen kan het zomaar zo zijn dat er in de provincie Limburg(en de rest Nederland) dingen anders werken dan je gewend bent.

Voor alle Limburg-bezoekers hebben we wat extra informatie op deze pagina gezet. Houd er rekening mee dat de informatie vanuit het Nederlandse perspectief geschreven is. Voor reizigers uit andere landen kunnen er specifieke regels en opmerkingen van toepassing zijn.Alarmnummer

Voor Limburg geldt net als elders in Nederland (en de Europese Unie) dat 112 het algemene noodnummer is. Dit gratis nummer is alleen bedoeld voor het geval er echt sprake is van een noodgeval en er direct optreden van hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) nodig is.

Drugs

Er zijn in het centrum van Maastricht en in enkele andere plaatsen coffeeshops te vinden. Deze zijn echter alleen geopend voor Nederlandse ingezetenen.

Drinkwater

Het drinkwater dat in Limburg omhoog gepompt wordt behoord tot het zuiverste drinkwater van Nederland.

Elektriciteit

Uit de stopcontanten komt er hier het gangbare 220 volt wisselstroom.

Feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men op sommige feestdagen wel en sommige feestdagen niet geopend is. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Nederlandse Feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
27 april – Koningsdag (Als koningsdag op zondag valt wordt het de dag ervoor gevierd)
5 mei – Bevrijdingsdag
25 december – Eerste kerstdag
26 december – Tweede kerstdag
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

In Limburg wordt er vrij fanatiek carnaval gevierd. Je kunt er vanuit gaan dat het merendeel van de winkels en openbare instellingen tijdens de carnaval gesloten zullen zijn.

Fooien

In Limburg is het net als in de rest van Nederland de gewoonte om fooi te geven bij restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en kamermeisjes. De hoogte van de fooi hangt geheel af van de service en vriendelijkheid van de desbetreffende personen. Normaal gezien ligt het fooi bedrag ergens tussen de vijf en tien procent van het totaal van de rekening. Voor kamermeisje laat je normaal gezien enkele euro’s achter in de hotelkamer.

Geld

In Limburg betaal je net als in de rest van Nederland met de euro. Er zijn in de grotere steden en in de meeste dorpen meerdere pinautomaten te vinden waar je met alle passen terecht kan. Zo goed als alle winkeliers in Limburg zijn in het bezit van een betaalterminal waar je met je pinpas of creditcard terecht kan. Sommige winkeliers brengen de kosten voor het gebruik van een creditcard bij de klant in rekening.

Parkeren

Uitgebreide informatie over parkeren is te vinden op de pagina vervoer.

Reisdocumenten

In Nederland en dus ook in Limburg dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs.

Taal

In Limburg wordt er hoofdzakelijk Nederlands gesproken al is dat wel vaak met een zachte g. Het Limburgs is geen dialect, maar een erkende minderheidstaal, een van de drie in Nederland. Het Limburgs wordt ook in delen van België en Duitsland gesproken. Het Limburgs bestaat uit verschillende lokale dialecten die net zoveel raakvlakken als verschillen hebben. Voor de meeste Nederlanders klinkt het Limburgs ale een kruising van Duits, Vlaams en Nederlands.

Telefoneren/wifi/mobiel internet

De dekking voor mobiele telefonie in Limburg is uitstekend. Overal is er een goed en snel mobiel netwerk. Ditzelfde geldt voor het 4G netwerk. Wil je liever gebruik maken van de wifi dan zijn er enkele honderden plaatsen in de provincie te vinden waar je gratis hiervan gebruik kunt maken.

Tijdzone

Limburg ligt in de tijdszone UTC +1.

Veiligheid

De veiligheid in Limburg is net zo hoog en misschien zelfs wel hoger dan in de andere Nederlandse provincies. Op meest toeristische plaatsen heb je grote kans om zakkenrollers of gauwdieven tegen te komen. Haal daarnaast altijd waardevolle spullen uit je auto en kijk uit op verlaten straten of pleinen, voorkomen is beter dan genezen.

VVV

Op de website van de VVV van Limburg staan altijd de laatste nieuwtjes over de provincie te lezen en kun je als toerist terecht voor alle activiteiten die in de provincie plaatsvinden.