Musea in Limburg

De Provincie Limburg kent talloze musea. In dit overzicht presenteren wij een aantal van de musea waarvan wij vinden dat ze een goed beeld scheppen van wat je in Limburg aan musea hebt. Dat begint bij het Limburgs museum, maar ook het typische Theepottenmuseum mocht van ons niet ontbreken.Limburgs Museum

In Venlo ligt het Limburgs Museum. Dit cultuurhistorisch museum heeft de mens in Limburg centraal staan. Zo is er een archeologische collectie en een volkskundige collectie. Het museum richt zich ook veel op de jeugd. Zeker de volkskundige collectie leert je veel over Limburgse tradities en gebruiksvoorwerpen die typisch Limburgs waren. Bovendien zijn er ook veel wisselende tentoonstellingen waar verschillende thema’s de revue passeren. Dit alles maakt van het Limburgs Museum een prima locatie voor gezinnen.

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum ligt in de Limburgse hoofdstad Maastricht. Het is een museum voor beeldende kunst. De naam van het museum is te herleiden naar het voormalige Bonnefantenklooster in Maastricht. Van 1951 tot 1978 was het museum gevestigd in dit oude kloostergebouw. Tegenwoordig zit het museum in een modern gebouw dat zeker behoort tot één van de mooie hedendaagse architectonische bezienswaardigheden van Maastricht. Dit mede door de kenmerkende rakettoren die deel uitmaakt van het complex. De collectie bestaat vooral uit schilderijen en beeldhouwwerken uit de periode van 1200 tot 1700. Nog niet zo lang geleden is ook hedendaagse kunst toegevoegd aan de vaste collectie van het museum. Op deze manier krijgen bezoekers een mooi overzicht van kunst door de eeuwen heen. Naast een ruime vaste collecte organiseert het museum ook regelmatig andere tijdelijke exposities.

Aardbeienland

In Horst aan de Maas ligt het themapark Aardbeienland. Het park opent haar deuren op 1 april en is geopend tot 1 oktober. Het park is geopend van dinsdag tot zondag en in de maand september is het park ook op dinsdag gesloten. Het thema van het park mag duidelijk zijn. Zo zijn er kabouterhuisjes, maar ook aarbeientuinen met verschillende rassen aardbeien. Een leuk themapark rond het gezonde stukje schijnfruit dat iedereen wel lekker vindt. Ook heb je toegang tot de plukvelden van Aarbeidenland waar je dagelijks tussen 13.30uur en 15.30uur je eigen aardbeien kunt oogsten. Je moet er uiteraard wel een prijs per doosje voor betalen.

Theepottenmuseum

Waarom niet eens iets compleet anders. In Limburg kan het. In Weert kun je het theepottenmuseum bezoeken. In het theepottenmuseum is een collectie van maar liefst 2000 theepotten te bewonderen. Dat maakt het een absoluut hoogtepunt in je leven. Wanneer je tenminste een buitengewone interesse hebt voor thee en theepotten.

Industrion

Tot 2009 was dit de naam van het museum dat we tegenwoordig kennen als het Continium discovery center in Kerkrade. In de volksmond ook wel ‘Continium’ genoemd. Het museum is gewijd aan de ontwikkelingen van wetenschap en techniek. Dit wat betreft hedendaagse ontwikkelingen, maar ook het verleden en de toekomst. Het museum is een leuke locatie voor de jeugd. Zij kunnen hier actief participeren en op die manier op speelse wijze kennismaken met wetenschap en techniek. Zo kun je er kijken naar de science show en zelf dingen doen in het tinkerlab. In de hall of fame maak je kennis met oude technieken zoals stoommachines. In het science lab kun je erachter komen of er in jou een wetenschapper schuilt.
Als je een leuke locatie zoekt om met je kinderen heen te gaan die tegelijkertijd amusant is en leerzaam, dan is dit één van de beste plaatsen om naartoe te gaan.

De Locht

Museum De Locht is een openluchtmuseum gevestigd in het Noord Limburgse Melderslo. Op 20 april 1990 opende dit museum haar deuren. Je krijt er een beeld voorgeschoteld van het plattelandsleven in de periode van 1850 tot 1950. Een periode dat er een hoop veranderde op het platteland. Je maakt hier ook kennis met de typische Limburgse landbouwproducten zoals champignons, asperges en glastuinbouw. Op het terrein staan een bakhuisje, een landbouwschuur met een zuivelmakerij, een smidse, een stroopmakerij, een aspergetunnel, een champignonpaviljoen en een bierbrouwerij. Dit is slechts een kleine greep van alle plattelandsactiviteiten die zijn vertegenwoordigd op de Locht. Het is een openluchtmuseum dat leerzaam is voor de hele familie. Waar kinderen vooral een schaapskooi interessant vindt zullen de vaders weer met buitengewone interesse kijken naar de bierbrouwerij.

Petershuis

In het noorden van Noord Limburg ligt in het plaatsje Gennep het Petershuis. Dit regionale museum herbergt archeologische vondsten en hedendaagse kunst uit de regio. De naam van het huis is te danken aan weduwe Peters die het huis kocht in 1915. Na wat jaartjes eigendom te zijn geweest binnen de familie werd het huis in 1964 geschonken aan de Gennepse gemeenschap.
Dit is een leuk lokaal museum waar je bijleert over de geschiedenis van de regio Gennep en de lokale hedendaagse kunstenaars die uit deze streek komen.

Natuurhistorisch museum

Waar de wortels van dit museum oorspronkelijk in Sittard lagen toen het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg in 1910 werd opgericht, is het museum onlosmakelijk gekoppeld aan de Maastricht. Dit is namelijk de stad waar het genootschap begon met het tentoonstellen van haar verzamelingen.
Het museum heeft een grote krijtcollectie met een aantal belangrijke fossielen uit tijden lang voor Limburg boven zeeniveau lag.
In totaal herbergt het museum 550.000 objecten. Het zijn allemaal objecten op het gebied van de geologie, paleontologie en flora en fauna van Zuid-Limburg.

Zlsm

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij staat voor de afkorting Zlsm. Het is een stoomtreindienst die een spoorlijn exploiteert tussen Kerkrade en Valkenburg. Dat is natuurlijk een leuke manier om door het Limburgse heuvellandschap te reizen met een oude stoomtrein die af en toe even fluit om stoom af te blazen. Op deze manier maak je kennis met een al lange historie van oude locomotieven. Je waant je in andere tijden. De ZLSM noemt haar dienst dan ook wel het langste museum van Limburg.

Odapark

Het Odapark in Venray bestaat al sinds 1899. Lang was het alleen toegankelijk voor de Zusters Ursulinen die het park hadden ingericht. In 1981 kwam het park in bezit van de gemeente Venray. Het park wordt gekenmerkt door haar glooiende stuifzandgebied met stokoude bomen. Maar wat het park echt interessant maakt zijn de sculpturen die hier staan. In het theehuis van het park wordt ook nog hedendaagse kunst tentoongesteld.
Bij een bezoek aan het beeldenbos moet je wel goed om je heen kijken, want de beelden zitten en hangen op de raarste plekken.