Weer en beste reistijd Limburg

Voor een vakantie of een weekendje weg naar Limburg is het handig om precies te weten wat voor weer je er kunt verwachten. Door goed naar de meerjarige klimaatcijfers te kijken kun je een goed beeld krijgen wat te verwachten. Toch is het altijd verstandig om vlak voor vertrek nog even goed te kijken wat de verwachtingen zijn. Zo voorkom je dat je overvallen wordt door een hoosbui of dat je in je korte broek rondloop met tien graden Celsius. Limburg is de fietsprovincie van Nederland. Jaarlijks trekken, met name in het voorjaar en tijdens de zomermaanden veel wielertoeristen naar de provincie toe om de verschillende heuvels te bedwingen. Voor deze toeristen kan het weer en klimaat tijdens hun bezoek van extra groot belang zijn.

Het klimaat van Limburg

Limburg heeft net als de rest van Nederland een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom. Deze invloed zorgt ervoor dat de temperaturen het gehele jaar iets getemperd worden waardoor echte weersextremen er niet snel zullen voorkomen. Door de oostelijke ligging van Limburg zal deze invloed iets minder groot zijn dan bij de meer kustgelegen plaatsen in Nederland. De zuidelijke ligging van de provincie zorgt er op zijn beurt weer voor dat de gemiddelde dagtemperaturen in de zomermaanden enkele graden hoger liggen dan op de koudste plaatsen in Nederland. De neerslagcijfers zijn er redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld met een kleine, maar merkbare daling in de maanden mei en april. Het klimaat van Limburg wijkt gemiddeld iets af met die van de meeste Nederlandse provincie, maar deze verschillen zijn op jaarbasis zo klein dat het eigenlijk te verwaarlozen valt. Wel is de kans groot dat ieder jaar ergens in Limburg de warmste dag van het jaar gemeten wordt.

Zomermaanden in Limburg

De zomerperiode is de populairste tijd om een vakantie of weekendje weg naar Limburg te maken. Het weerbeeld in de provincie is er dan op zijn best en de kans op warme aangename zomerdagen het grootste. In deze maanden zijn de fietspaden en bossen gevuld met toeristen die genieten van het uitstekende klimaat van Limburg. In de steden en dorpen kom je overal goed gevulde terrassen tegen en wie op zoek is naar verkoeling kan dan vinden in een van de vele zwembaden of meren die de provincie rijk is. De kans op neerslag is inde zomerperiode net iets groter dan in het voorjaar, maar de gemiddelde neerslagkans is niet groter of kleiner dan in de andere delen van Nederland. Doordat de zomermaanden bij uitstek de perfecte periode is om Limburg te bezoeken, kan het wat drukker zijn bij de bekendste toeristische bezienswaardigheden.

Limburg in de winter

Door de zuidelijke ligging van Limburg ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode net boven het landelijk gemiddelde. Hierdoor is de kans op langdurig winterweer in Limburg kleiner dan in de andere delen van het land. De gemiddelde nachttemperatuur ligt er zelfs iets boven het vriespunt. Toch komen er in Limburg zo goed als ieder jaar dagen met (nacht) vorst voor. De gemiddelde dagtemperatuur in de wintermaanden ligt tussen de vijf en de tien graden Celsius. Door de koudere temperaturen en de kans op sneeuw en regen is de winterperiode normaal gesproken de minst populaire tijd om een bezoek te brengen aan Limburg. De uitzondering hierop is de kerstperiode als er in verschillende plaatsen in Limburg kerstmarkten georganiseerd worden.

Voor- en najaar

De herfst en lentemaanden zijn redelijk wispelturig, maar over het algemeen kan gesteld worden dat het klimaat van Limburg gemiddeld iets aangenamer is dan op de meeste plaatsen in Nederland. Door de zuidoostelijke ligging is de zon, als hij door de wolken komt, net wat meer aanwezig dan op andere plaatsen in het land. In het voorjaar is de kans op langdurige neerslag net wat lager dan in andere periodes, waardoor dit het moment is voor veel toeristen om een bezoek te brengen aan Limburg.
de herfstperiode kan net als in de ander delen van Nederland redelijk onstuimig zijn. De wind kan er wat aantrekken en samen met de kans op neerslag die altijd aanwezig is, kan dit voor onaangenaam weer zorgen.

De beste periode om te fietsen in Limburg

Limburg is al vele jaren de populairste fietsregio van Nederland. Nergens anders in Nederland kun je zoveel heuvels beklimmen als in Limburg. De Cauberg, de Bemelerberg en de Eyserenbosweg horen op iedere fietser zijn palmares. Of je nu de fietspaden onveilig gaat maken op de racefiets of rustig toeren op de elektrische fiets, het is goed om te weten welke periodes geschikt zijn om dit te doen. De lenteperiode, als de dagen er nog niet te warm zijn en de kans op langdurige neerslag het kleinst, zijn de absolute topmaanden om te fietsen in Limburg. Ook in de zomerperiode zijn er op de fietspaden in Limburg behoorlijk wat fietsers te vinden. De warmte kan op deze dagen wel een rol spelen.

Temperaturen

Door het gematigde maritiem klimaat van Limburg liggen de temperaturen het gehele jaar relatief dicht op elkaar. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt rond de zes graden Celsius terwijl dit in de zomermaanden slechts eenentwintig graden Celsius is. Dit wil zeggen dat de gemiddelde jaartemperatuur slechts een verschil heeft van vijftien graden Celsius, een relatief klein verschil. De warmste dag ooit gemeten tot en met 2021 in Limburg was in het plaatsje Arcen waar het kwik een hoogtepunt bereikte van 40,2 graden Celsius. De koudste temperatuur ooit gemeten was een temperatuur van min 11 graden Celsius.

Neerslag

De neerslagcijfers in Limburg zijn redelijk gelijkmatig verdeeld over het gehele jaar. Alleen in de maanden februari, april en mei is de kans op langdurige neerslag iets kleiner. In de winterperiode is de kans aanwezig dat de neerslag als (natte) sneeuw of ijzel naar beneden zal komen. De maanden december en januari zijn normaal gesproken de maanden met de meeste neerslagdagen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Limburg zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Limburg. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Limburg
Bekijk het actuele weer in Limburg